Desert prajitura Ochelari

de oanapl in Prajituri, 18 Mar 2018 | 3320 vizualizari

 

Această prăjitură mi-a făcut cu ochiul cu ceva timp în urmă la Dia. Am mai pregătit-o cu mult timp în urmă, dar acum a ieșit mai gustoasă. Eu nu am folosit osânză, pentru că nu am avut, dar am pus mai multă smântână. Am pus mai puțină nucă, pentru că a "dispărut" până să pregătesc eu rețeta, dar a fost suficientă. Am pus mai puțin zahăr și tot mi s-a părut cam dulce. Mulțumesc pentru rețetă Dia! Pupici!

 

INGREDIENTE

  • -Pentru foaia de aluat:
  • 500 g făină
  • 200 g unt
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 5 linguri pline cu smântâna
  • Sare
  • esență de vanilie
  • esență de lămâie
  • Pentru umplutura de afine:
  • 250 g mascarpone
  • 50g zahăr pudră
  • 250 g afine
  • 50 g zahar
  • 3-4 linguri amidon
  • Pentru bezea:
  • 3 albușuri de ou
  • 1 praf de sare
  • 50 g zahăr pudră
  • 100 g nucă prăjită și măcinată
  • zahăr măcinat pentru pudrat (opțional)
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Ochelari:

Afinele le pui pe foc cu 50g de zahar și le lași până ce au lasat sirop și zahărul s-a topit. Le scurgi apoi, siropul îl amesteci cu amidonul și îl fierbi pâna ce se îngroașă. Adaugi afinele și lași să se răcească.
Nuca o prăjești și apoi o macini.

Pentru aluat, amesteci drojdia cu o linguriță de zahăr, pui puțină apă călduță și o lingură de făină și lași să crească.
Făina o amesteci cu sarea și apoi adaugi untul, galbenusurile de ou, smântâna, drojdia și esențele de vanilie și de lamâie.
Dacă aluatul este prea tare, mai adaugi smântâna, iar dacă este prea moale, adaugi făină.
Trebuie să obții un aluat elastic, pe care îl împarți în două, îl acoperi cu folie și îl lași la frigider până când pregătești bezeaua.
Mixezi albușurile cu un praf de sare, adaugi treptat zahărul măcinat, iar la final, încorporezi nuca măcinată.
Crema mascarpone o mixezi cu 50 g zahăr pudră.

Scoți aluatul de la frigider și întinzi o foaie pe o hârtie de copt. Hârtia de copt a avut lungimea egală cu a tăvii în care am copt prăjitura.
Pe marginile mai lungi ale foii, pui crema mascarpone, iar deasupra afinele. Rulezi foaia peste umplutură, aducând-o înspre mijloc, dar lasând loc pentru bezea. Transferi cu grijă foaia în tavă, ajutându-te de hârtia de copt. O așezi astfel încât să încapă și cea de-a doua foaie. La fel procedezi și cu cealaltă foaie.
Între cele două rulouri de pe margine, pui bezeaua cu nucă.
Pui tava la cuptor la 180 de grade C, pentru 40 de minute. Foaia trebuie să fie coaptă și bezeaua uscată.
După ce s-a răcit, poți să pudrezi cu zahăr.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Ochelari" nu uita sa-i faci un review.
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert Lemon pie - Tarta cu lamaie